2013. február 18., hétfő

Aktuális öndefiníció


Célcsoport


Az Élmény Kommandó célcsoportja kettős.

I. Elsődleges célcsoport – középiskolás fiatalok, akik között motivációjuk és érdeklődésük
alapján két csoportra osztunk:

1. csoport: alkalmi érdeklődő – az IKSZ (Iskolai Közösségi Szolgálat) idejét szabadon, vidáman akarja eltölteni – viszont a tevékenységekkel segítő funkciót lát el és számára szokatlan, új helyzetekkel találkozhat, új perspektívákat nyitva előtte
2. csoport: komoly érdeklődő – hosszabb távon érdeklődik, mélyebb motivációja van (pl. szakmai elhivatottság, jövőterv, interkulturális tanulás, csapatban való tevékenység végzés)

Cél
Fokozatosan a bevonódás, aktivitás szintjétől függően:
1. a szabadidő közösségi eltöltése iránti kedv ösztönzése
2. együttműködés és csapatmunka fejlesztése
3. előítélet csökkentés és toleranciafejlesztés
4. mások szokásainak megismerése (mélyebben belemenve ebbe a szegmensbe ez lehet az interkulturális tanulási folyamat)
5. társadalmi problémákkal való foglalkozás, társadalmi aktivitás ösztönzése, társadalmi felelősségvállalás kérdése
6. képességfejlesztő munka a HHH gyerekekkel

II. Másodlagos célcsoport – hátrányos helyzetű gyerekek
Első lépésben Pécs keleti városrészében rossz körülmények között élő gyermekekhez keressük fel, ismerjük meg. Később messzebbre is szeretnénk menni.

Cél
Felkeresni és megismerkedni a fent említett célcsoporttal, tagjaival, alkalmi programokon keresztül és megismertetni velük a közös szabadidő eltöltésének kreatív lehetőségeit, ösztönözni a közösségi gyerek programok létrejöttét. Cél továbbá, hogy a felkeresett gyerekek megismerjék a Menedéket, mint állandó közösségi teret.


Tevékenységek a célok elérése érdekében 

Az Élmény Kommandó egy felkereső ifjúsági szolgáltatás, melynek megvalósításába középiskolás fiatalokat vonunk be, ösztönözve a társadalmi aktivitást.

Lépések

1. Középiskolásokkal megismertetni az Élmény Kommandóban való részvételi lehetőséget (akár az Iskolai Közösségi Szolgálat részeként).
(a) Iskolai bemutatókat tartunk. (b) A bemutatókon lehetőség van a további információáramlásba való bekerülésre és (c) lehetőség van az érdeklőséi szint megjelölésére is: szervezési folyamat is érdekel/ alkalmi programok érdekelnek.

2. Megkezdjük a szervezési munkákat azokkal a diákokkal, akik ez iránt is elhivatottak, érdeklődnek. (Ezt a részt a Menedékben működő Élmény Kommandós maggal közösen fejlesztjük, alakítjuk.)

A munkába való bevonás fokozatai:
Első szint: Jégtörés, csapatépítése
Cél: közös élmények megalapozása, közös nyelv kialakítása, egymás megismerése

Második szint: Érzékenyítés - interaktív foglalkozásokon keresztül gondolkozunk el a társadalmi problémákról, szociális egyenlőtlenségekről
Cél: a jelen magyar szociális és társadalmi helyzet megismerése, különböző élethelyzetek és körülmények megismerése, ezekkel szembeni érzékenység kialakítás, kritikus gondolkozás kialakítása

Harmadik szint: Gyerekekkel végzett közösségépítő munka gyakorlata és ötletbörze
Cél: a hátrányos helyzetű fiatalokkal való munka megismerése a Menedék Ifiklub segítségével, a kreatív gondolkodás előmozdítása, ifjúsági programokban való részvétel, programtervezés gyakorlata,  tervek és saját ötletek megvalósítása biztonságos, ismerős környezetben

Negyedik szint: Élmény Kommandó előszele, bemelegítő
Cél: közös ötletvihar, kisebb kitelepülések, programok szervezése és megvalósítása a résztvevő diákokkal közösen

3. Élmény Kommandós programok, kitelepülések tervezése és megvalósítása a diákokkal közösen a célterületen (Pécs keleti városrész). A terület részletes feltérképezése folyamatosan zajlik. Folyamatos konzultáció lehetőségek, megbeszélések előzetes időterv szerint.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése