2013. január 14., hétfő

Az Élmény Kommandó által kitűzött célok


Célok megfogalmazása 2012. júniusában
Az Élmény Kommandó célja kettős.

1. A középiskolások bevonásával célunk, hogy a középosztálybeli fiatalok és a hátrányos helyzetű gyerekek között kapcsolatot alakítsunk ki, fejlesztve a helyi közösséget és a gyerekek képességeit, társas kapcsolatait. Célunk egy olyan tevékenységi keret biztosítása az önkéntesen bevont fiataloknak, melyben megvalósulnak nem-formális tanulási eszközök (beszélgetések, problémák megvitatása, értékelése, kötetlen hangnemben), a problémák lokalizálása, megértése, majd ezek után az aktív részvétel erősítése, a saját programok megvalósítása és az interkulturális tanulási folyamat.
Rendkívül lényegesnek tartjuk, hogy olyan közösségben tudjanak tevékenykedni a bevont fiatalok, ami biztonságot és támogatást nyújt, képesek legyenek ebben a közegben kibontakozni, önálló módon, a saját kreatív energiákat felhasználva reagálni társadalmi kérdésekre, és olyan tapasztalatokra tegyenek szert, amit munkaerőpiacon is kamatoztatni tudnak úgy, hogy nem veszítik el a társadalmi aktivitás igényét. Az Élmény Kommandó tevékenységébe  bevont fiatal önkéntesek a saját kompetenciájukhoz, kíváncsiságukhoz mérten ösztönözzük a társadalmi aktivitásra, véleményalkotásra, oly’ módon, hogy közösségben dolgozhatják fel ezeket a kérdéseket (tréningeken, programokon keresztül). Lényegesnek tartjuk, hogy a résztvevők az általunk megalapozott keretekre építve, saját erőből fejlesszék tovább a tevékenységeiket, értelmezzenek társadalmi és környezeti problémákat, aktivizálják magukat és akár a környezetükben élő személyeket is.


2. A szegregált területeken, szegény körülmények között élő gyermekeknek pedig lehetőséget és teret szeretnénk adni , hogy képességeiket fejleszthessék a közösségi, nem-formális tanulási folyamatokon keresztül. Ennél a célcsoportnál három fő célkitűzésünk van:
• A program célja, a benne résztvevő, lelki egészség szempontjából rizikócsoportba sorolható gyerekek és serdülők pszichoszociális rehabilitációjára és szociókulturális stabilitásának megvalósítása, illetve a gyerekek megfelelő kompetenciákkal történő felruházása a sikeres társadalmi integráció érdekében.
• Biztonságos fejlesztő és terápiás közeg kialakítása a programba bevont gyerekek és serdülők számára, ahol a rehabilitáció, a stabilizálás és a kompetenciafejlesztés megvalósul, szakemberek bevonásával.
• A jövőbeli hosszú távú közös munka megalapozása. Cél az is, hogy az Élmény Kommandó ideje alatt megismert és foglalkoztatott gyerekeket becsatornázzuk szervezetünk rendszeres klubéletébe, foglalkozásaiban, műhelyeibe, így teremtve lehetőséget számukra a folyamatos készségfejlesztésre. Ez számunkra is nagyon fontos, mert hiszünk abban, hogy a folyamatos kapcsolat és lehetőségek nyújtanak leginkább segítséget a célcsoportunkba tartozó fiataloknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése