2013. január 15., kedd

Élmény Kommandó időterv 2013.



I. Tervezés és előkészítés - 2013 január - február
Ebben az időszakban zajlik a szervezetünkben tevékenykedő önkéntesek felkészülése a projektre. Az Élmény Kommandó leendő tagjai egy belső outdoor-tréner képzésen vesznek részt, ahol megismerik gyakorlati tanulás révén használható módszertani eszközöket és technikákat sajátítanak el.
Ezzel párhuzamosan megkezdjük a kapcsolatfelvételt a középiskolákkal és a hátrányos helyzetű célterületek intézményeivel, vázolva nekik a programunkat és a tervezett foglalkozások tartalmát. A középiskolás diákokat néhány interaktív előadás keretén belül megismertetjük a szervezetünkkel, céljainkkal és terveinkkel. Három középiskolával kívánunk együtt dolgozni, márciustól júniusig havonta egy iskolában tartanak ismertetőket a szervezetünkben részt vevő munkatársak a projektről, a végezni kívánt tevékenységekről. Így találjuk meg az érdeklődő, bevonható osztályokat, embereket.
Felkeressük a rászoruló intézményeket, ahova az Élmény Kommandó foglalkozásait kívánjuk eljuttatni, felmérve az igényeiket és a szükségleteiket.

II. Bevetés: 2013 március - december.
 1. március-június
Első lépésben a bevonódott fiatalok tréningeken vesznek részt, ahol megkezdődnek az érzékenyítő foglalkozások (pl. Szociopoly, ahol kipróbálhatják, mire is elég a  segélyből, családi pótlékból, GYES-ből, alkalmi munkából szerezhető, tartósan munka nélkül élők jövedelme).
Lehetőségük lesz részletesebben bevonódni az Élmény Kommandó tevékenységeibe. Ismertetjük a bevonzott fiatalokkal az intézményeket, akiket a programokkal meglátogatunk. Második lépésként közösen meglátogatják az intézményeket, személyesen találkozhatnak és beszélhetnek az intézmények képviselőivel, így tiszta, közeli képet kapnak a programunk célcsoportjáról és életkörülményeikről.
Miután megismerték a célcsoportot, harmadik fázisban, a bevonzott középiskolások és az Élmény Kommandó csapata együttműködve, közösen alkotják meg a programokat, amiket az Élmény Kommandó eljuttat a hátrányos helyzetű gyerekekhez. A bevonzott fiataloknak lehetőséget adunk saját elképzeléseik megvalósítására, ötleteik kibontakoztatására.
A tréningek, találkozások, csapatépítő foglalkozások és előadások helyszíne a pécsi Menedék, szervezetünk központja, valamint az outdoor-tréningek helyszíne és egyéb csapatépítő tevékenységek különböző külső helyszeneken zajlanak majd.
2. Nyári bevetés – június-augusztus
A nyáron minden hónapban kiemelt Élmény Kommandó állomásokat valósítunk meg a célterületeken. Így ösztönözve nyáron is aktivitásra és bevonódásra a fiatalokat. Hiszen a hátrányos helyzetű gyermekeknek az év ezen időszaka a legingerszegényebb.

Az Élmény Kommandó által tervezett foglalkozások, a kitelepülések programjai:
- falfestés az iskolákban
- játszóterek, közösségi terek felújítása, ahol az önkénteseink közösen megtervezik a csinosítást, amit együtt megvalósítanak
- filmkészítés a környékről, a hátrányos helyzetű fiatalok életkörülményeiről, problémáiról
- játékos programok, amikhez a periférián élő gyerekek nem vagy alig juthatnak hozzá: számháború, szokásvásár (családi hagyományok csereberéje, különböző népek szokásainak megismerése), kötélpálya, mézeskalácsház (különleges díszlet-játszóház), kalandjátékok, vízipisztoly csata, maffia játék, óriás kirakó, labirintus
-    24 órás meseolvasás
- foglakozások napja, ahol különböző hivatások képviselőivel találkozhatnak és ismerkedhetnek meg a hátrányos helyzetű gyerekek. Célunk motiválni őket és segíteni eligazodni a pályaválasztás területén.

 III. Utánkövetés: 2013 szeptember - december

Az iskolaidő kezdetével folytatjuk az Élmény Kommandó tevékenységét, a kitelepüléseket, a már bevonzott középiskolás önkénteseinkkel.
Párbeszédeket kezdeményezünk arról, hogy milyen módon tudnánk még több gimnazistát bevonni a már nálunk önkénteskedő diákok aktív részvételével, segítségével és, hogy meglátásuk szerint milyen tevékenységek vihetnék előbbre az Élmény Kommandó munkáját, milyen fejlesztésekre, programokra lenne szüksége a hátrányos helyzetű területeken működő együttműködő partnereinknek és célcsoportjuknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése