2013. január 15., kedd

Keleti Város RACE


A program rövid összefoglalása:
A Keleti Város RACE egy komplex, projektpedagógián alapuló képességfejlesztő program, elsősorban hátrányos helyzetű gyermekek, fiatalok számára.
Időtartam: 4-5 nap
Korosztály: elsősorban általános és középiskolás iskolás, de bevonhatók óvodások is
Értékek: felismerni fontosságát a közösségi cselekvés, elsajátítani egyszerű, közösen végezhető szabadidős programokat, játékokat, módszereket.
Fejlesztett képességek: együttműködő készség, csapatmunka, kreativitás, képzelőerő, vizuális és digitális kompetenciák

A programot kitaláló és lebonyolító szervezet:
A Menedék három civil szervet összefogása: Az Emberség Erejével Alapítvány, a ZöFi Pécs és az Élménylelő Ifjúsági Egyesület. A szervezetek különböző témákkal foglalkoznak (erről bővebben a Szervezetek menüpont alatt), közös jellemzőjük azonban, hogy mindannyian a fiatalokat határozzák meg célcsoportként.
Küldetésünk, hogy a tapasztalati tanulást és az esélyegyenlőséget szem előtt tartva minél szélesebb körben elterjesszük az aktív cselekvés erejét. Ezt három színtéren tesszük.
1.       Folyamatosan jelen vagyunk Pécs egyes szegregátumaiban (Gyárváros, Hősök tere) és programokat szervezünk az ott élő fiataloknak és hátrányos helyzetű gyermekeknek. Célunk, hogy a gyerekeknek sok olyan élmény alapú aktivitásban legyen részük, amelyek segítik közösségük és saját fejlődésüket is.
2.       Érzékenyítő foglalkozásokat tartunk több pécsi civil szervezettel összefogva (Baranya Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház, MásKépMás Esélyegyenlőség Emberközpontú Szemlélettel Közhasznú Alapítvány) és egyénileg is, iskolákban, oktatási intézményekben. Ezek a foglalkozások olyan interaktív műhelyek, ahol a résztvevőkkel nem-formális nevelési eszközök segítségével kommunikálunk olyan témákról, mint például a mélyszegénység, kisebbségek helyzete, negatív megkülönböztetés, stb.
3.       Ösztönözzük a társadalmi aktivitást önkéntesek fogdásán keresztül. A hozzánk érkező gimnazista, egyetemista vagy akár már munkavállaló önkéntesek és szakmai gyakorlatosok programjaink aktív résztvevői, segítői, így saját élményekhez jutnak és tapasztalatokat szereznek különböző témákban.

A Keleti Város RACE program megvalósításáért jogilag Az emberség erejével Alapítvány nyújt hátteret.
Az emberség erejével – CUM VIRTUTE HUMANITATIS Alapítvány

Az emberség erejével – CUM VIRTUTE HUMANITATIS Alapítvány 2006-ban alakult, fiatalok kezdeményezéseképp. Elsődleges célunk a társadalmi befogadás, kohézió erősítése, ehhez legfőbb eszközünknek az emberi jogi nevelést tekintjük. Működésünk során olyan eszméknek biztosítunk teret, mint az előítéletek ledöntése, a fiatalok önismerete, a diszkrimináció csökkentése, az aktív állampolgárság, a demokrácia és az önkéntesség. Elsődleges célcsoportunk a gyermek és fiatal korosztály, módszereinkben kiemelten fontosan kezeljük a kortárs hatást. Tevékenységeink között van nem-formális nevelési tevékenység, felkereső ifjúsági munka és érzékenyítő programok, kampányok szervezése.

A név eredete:
Pécs keleti városrészét leszakadó, perifériára szorult helyszínnek tartják, munkalehetőség, biztonságos élet, kényelem nélkül, ahol jellemző az elszegényedés és az ahhoz kapcsolódó jelenségek (erőszak, uzsorások, adósságspirál, stb.). A városrészben a szabadidős tevékenységek nem kielégítettek, művelődési intézmény, közszolgáltatási szabadidőközpontot keveset találni. Olyan intézményesített helyszín pedig, ahol a fiatalok szabadidejüket hasznosan el tudnák tölteni hétköznap és a hétvégéken napközben is, szakemberek felügyelete mellet, pozitív életvezetési példákat látva, szinte egyáltalán nincs. Márpedig a fiatalok egészséges fizikai és szellemi fejlődéséhez az ilyen másodlagos szocializációs színterek elengedhetetlenek lennének.

Ezen a területen tevékenykedik aktívan a Menedék immár harmadik éve. A Keleti Város RACE most kerül majd másodszor megrendezésre ebben a városrészben, és tervezzük további alkalmak megvalósítását is. Későbbiekben szeretnénk egy nagyobb szabású eseményt is megvalósítani, amikor a keleti városrész különböző szegleteiben élő gyermekek szerveznek egy-egy csapatot és vesznek részt a versenyen.

A programról részletesen:
A gyerekek négy részből álló programon vesznek rész, melynek témakörönkénti lebontása van.
1.      Az első nap csapatépítő feladatokat csinálunk, ahol ön- és társismereti feladatokat, kalandokat használunk a csoportkohézió megalapozására. Önismereti része abban mutatkozik meg, hogy bizonyos feladványokat milyen módon oldanak meg, hogyan reagálnak rá saját magukon kívül társaik is. Ez nagyban hozzájárul fejlődésükhöz.
2.      A második napon a modern média kínálta önkifejezési lehetőségeket mutatjuk meg a gyerekeknek. Megtanulják kezelni a fényképezőgépet, videó kamerát, kipróbálhatják milyen kamera előtt állni, szerepelni, emellett kreativitásukat is kibontakoztathatják, saját történeteik megírásán és megvalósításán keresztül. Az elkészült anyagokat pedig csak másnap, a harmadik napon tekinthetik meg.
3.      Ekkor kezdik meg a láda autók építését is, mely nem kis stratégiai és ügyességi feladat. Ezek a kisautók leginkább egy gokarthoz hasonlítanak. Olyan képességeiket kell használniuk a résztvevő gyerekeknek, melyeket valószínűleg eddig még nem helyeztek előtérbe, nem hoztak magukban felszínre. Itt ismét megmutatkozik a csapatmunka jelentősége. Ennél a munkánál derül ki igazán, hogy mennyire is volt sikeres, hasznos az első, csapatépítő nap.
A láda autók építése egy az USA-ból hozott tréning módszer. A résztvevők első lépésben egy előre legyártott, ám darabjaira szedett kisautó vázat szerelnek össze, melyre aztán második lépésben újrahasznosított karosszériát építenek. A karosszériát a csapat tagjai közösen álmodják és tervezik meg.
4.      A végső nagy jutalom pedig akkor teljesedik ki igazán, mikor zárásként kipróbálhatják az általuk, saját kézzel épített kocsikat egy izgalmas akadály-versenypályán. Ez egy olyan élmény marad számukra, melyet reményeink szerint sosem felejtenek el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése