2013. január 15., kedd

Hősök tere, György-telep és környéke

Ez a térség Pécs határában, külvárosi szegregátumként él, hátrányos helyzetű, létminimum alatt élő gyerekekkel és családokkal. A gyerekek továbbtanulási aránya rendkívül alacsony, a tartós munkanélküliség hatalmas méreteket öltött. A most felnövekvő nemzedéknek egyre nagyobb lemaradásai vannak, hátránnyal indulnak a „belvárosi” iskolákba járó gyerekekhez képest. Ezek a fiatalok nemhogy a bennük rejlő  képességeiknek, kreativitásuknak megfelelő iskolákba nem jutnak el (és veszítik el ők is, és a többségi társadalom is a bennük rejlő kreativitásban rejlő erőt), hanem minimális az esélye annak is, hogy bárhol továbbtanuljanak és egyáltalán elhelyezkedjenek a munkaerőpiacon.
Nagy a veszélye annak is, hogy újratermelődnek azok a struktúrák, melyek hosszú időre konzerválják a mélyszegénység állapotát.  Az itt élő nők és kamaszkorú, esetenként még a helyi iskolába járó lányok néha prostitúcióra kényszerülnek. Virágzik az uzsora-kamat rendszer, és gyakoriak a maffiák közti összetűzések, a nyílt utcán, vagy az ajtók mögötti erőszak.  Egyre nagyobb probléma a droghasználat: Mivel az itt élő gyerekek és fiatalok szegények, a legolcsóbb és a szervezetet leggyorsabban romboló kábítószereket használják.

A területen több szociális szervezet is tevékenykedik. A Máltai Szeretetszolgálat –Jelenlét Programja és az INDIT Közalapítvány –Tér Közösségi Szolgálata. Ezek a szervezetek évek óta végeznek a nehéz terepen szociális segítő munkát, heroikus küzdelmet folytatva az ott élő családokért és gyerekekért. Tevékenységük szinte mindenre kiterjed: a drog prevenció, addiktológiai tanácsadás, tűcsere-program, szociális ügyintézés, óvszer-osztás is munkájuk részét képezi. A Máltai Szeretetszolgálat munkája ugyanilyen széleskörű: a legtágabban értelmezett szociális ügyintézéstől kezdve, a gyerekekkel való célirányos foglalkozásokon át, a telep zárt világából kifelé vezető, a szabadidő hasznos eltöltésére irányuló foglalkozásokig.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése